Een beetje ondersteuning

Het is niet nodig om het wiel zelf opnieuw uit te vinden, daarom geven we hier wat tips en trucs.

goede planning

Plan realistisch!

De datum en het tijdstip waarop je iets organiseert, is heel belangrijk. Vragen die je daarbij kunt stellen zijn:

  • Wanneer kunnen de meeste mensen?
  • Wat voor andere dingen staan gepland op die dag. Stel dat op de dag die je in je hoofd hebt, Nederland een belangrijke wedstrijd speelt in een groot toernooi, dan is dat niet zo'n goede dag.
  • Als je de sponsoractie buiten organiseert, moet je rekening houden met het weer. Dus de vraag is: zijn we voorbereid als het slecht weer is?
  • Etcetera...

publiciteit

Natuurlijk wil je dat zoveel mogelijk vrijwilligers meedoen aan de actie. Hoe zorg je er voor dat dat ook gaat gebeuren? Dat doe je door zoveel mogelijk publiciteit te maken.

Publiciteit kun je maken door:

  • Overal affiches ophangen (zoek wel uit of daar een vergunning voor nodig is).
  • Flyers uitdelen (daarvoor geldt hetzelfde)
  • Plaats een artikel in de krant (benader de krant met je idee. Het is erg leuk om met deze actie de lokale krant te halen. Maak leuke foto's en een aansprekende tekst van de actie en stuur die naar de PR medewerker van de school of de redactie van de krant. Je kunt natuurlijk het beste eerst telefonisch contact leggen.
  • Maak gebruik van de sociale media als Facebook (zoek mensen die daar veel verstand van hebben).
  • Etc.

Introductie & draaiboek

De introductie moet je van te voren goed voorbereiden. Tijdens de introductie laat je de vrijwilligers kennismaken met de actie. Je vertelt wat er gaat gebeuren, wanneer het gaat gebeuren, wat het doel is waarvoor de actie wordt georganiseerd, wat er van hen wordt verwacht en hoe ze zich daarvoor op kunnen geven. Help hen na te denken over de vraag hoe ze kunnen bijdragen (geef voorbeelden). Spreek je met elkaar af wanneer je de actie wilt afsluiten. Voor die tijd moet ook de actieopbrengst binnen zijn.

Voor de dag zelf kun je een draaiboek maken. In een draaiboek schrijf je precies op wat er allemaal wanneer moet gebeuren, wie daar voor verantwoordelijk is, waar het gebeurt en hoe laat het afgelopen is. Maak bijvoorbeeld in Word of in Excel een tabel en schrijf in elke kolom dingen als Wie, Wat, Waar, Wanneer, Opmerkingen.

Lijsten & documenten

We kunnen u indien gewenst voorzien van voorbeeldbestanden van bijvoorbeeld intekenlijsten.

Ingrediƫnten

Bij uw bestelling leveren wij standaard A7 flyers met daarop de ingrediƫnten en de bereiding.

Kalender

Ook kunt u uw actie aankondigen via deze site, wij plaatsen de actie dan op de kalender.